Jaki przycisk do spłuczki wybrać?

Choć może się wydawać, że nie jest to najważniejsza z decyzji, wybór przycisku spłukiwania toalety może pomóc nadać kierunek stylistyczny całej łazience.

Rodzaje przycisków do spłuczki

przycisk do spłuczki

Przycisk spłukiwania dwuobjętościowego z https://www.ekspercilazienek.pl/przyciski-splukujace-do-stelazy posiada dwa przyciski, które mogą spłukiwać różne ilości wody. Głównym celem przycisku podwójnego spłukiwania jest oszczędność wody. Przycisk spłukiwania dwuobjętościowego pozwala użytkownikowi kontrolować ilość zużytej wody. Mniejszy przycisk (spłukiwanie do połowy) dostarcza mniejszą ilość wody niż większy przycisk (spłukiwanie pełne). Często spotykany w starszych spłuczkach toaletowych, przycisk pojedynczego spłukiwania składa się tylko z jednego przycisku, który spłukuje taką samą ilość wody po każdym naciśnięciu. Zawór pojedynczego spłukiwania może zużywać do 12 litrów wody na jedno spłukanie. Przycisk pneumatyczny to bardziej wydajny i nowoczesny przycisk spłukujący typu mechanicznego. Po naciśnięciu przycisku spłukiwania przewód łączący podciąga zawór spłukujący, woda jest wypychana ze spłuczki do muszli klozetowej, a zawór opada z powrotem w dół. Tak długo jak przewody pneumatyczne są podłączone do zaworu odpływowego, można zamontować przycisk pneumatyczny.

Przyciski spłukiwania toalety a uchwyty

Praktycznie wszystkie nowoczesne toalety z zamkniętym sprzęgiem są wyposażone w przycisk spłukiwania toalety wbudowany w spłuczkę, więc nie ma potrzeby kupowania go osobno. W większości przypadków przycisk jest podzielony na 2 części, oferując opcję krótszego spłukiwania mniejszą ilością wody dla odpadów płynnych i dłuższego dla substancji stałych. Jest to często znane jako spłukiwanie ekologiczne, ponieważ pomaga oszczędzać wodę w łazience. Jednak nie wszystkie toalety z zamkniętym sprzęgiem są wyposażone w tę opcję. Tradycyjne projekty toalet zazwyczaj posiadają spłukiwanie za pomocą uchwytu lub, w przypadku klasycznej toalety z wysoką spłuczką, za pomocą łańcucha w stylu wiktoriańskim. W przypadku tego typu spłukiwania zazwyczaj nie ma opcji podwójnej. Sądząc po liczbie sprzedawanych przez nas toalet, spłukiwanie za pomocą przycisku jest obecnie znacznie bardziej popularne.