Proste i wygodne rozwiązania

Łazienki to najczęściej pomieszczenia, które zmieścić muszą sporo różnego rodzaju wyposażenia. O ile jesteśmy w trakcie urządzania nowej łazienki czy przygotowujemy się do remontu starej, można przemyśleć jej aranżację i sprawić, iż będzie bardzo funkcjonalna.

Co jednak zrobić, gdy na zmiany nie zanosi się, natomiast doskwiera brak miejsca? W takich sytuacjach można skorzystać z różnego typu półek łazienkowych, które pozwolą zagospodarować dotychczas niewykorzystane miejsca. Zazwyczaj są łatwe w montażu i mogą zmieniać swoje miejsce w zależności od potrzeb.

Teleskopowe i na przyssawki – pod prysznic

Jednym z rozwiązań są półki łazienkowe montowane teleskopowo. Tego typu konstrukcje nie wymagają wiercenia i klejenia, a ich montaż polega na klinowaniu drążka pomiędzy sufitem i podłogą. Rozwiązania teleskopowe najczęściej przeznaczane są do naroży. Na konstrukcjach umocowane są półki o regulowanej wysokości, uchwyty pozwalające mocować pojemniki z kosmetykami oraz haczyki na gąbki. Dzięki takiemu wyposażeniu, półki te znakomicie sprawdzają się pod prysznicem – wszelkie potrzebne akcesoria są zawsze pod ręką.

Jeśli podczas kąpieli nie potrzebujemy wiele dodatkowego miejsca, można skorzystać z półek montowanych na przyssawki. Pomieszczą one wszystkie podstawowe kosmetyki.

Półki łazienkowe na wannę

Jeśli lubimy kąpiele w wannie, możemy pomyśleć o półkach nawannowych. Są to wąskie, prostokątne konstrukcje, które swoimi końcami opierają się o brzegi wanny. Dzięki temu podczas kąpieli można mieć pod ręką potrzebne kosmetyki i przybory, a także miejsce na odłożenie np. czytanej książki.