Odpływ liniowy a jego walory

Odpływ liniowy jest niezbędny w przypadku wybrania prysznica bez brodzika. Jego zamontowanie powinno być wykonane przez specjalistę, ponieważ wymaga wkucia się w posadzkę łazienki. Jeżeli istnieje taka możliwość, dobrze byłoby podjąć taką decyzję znacznie wcześniej, na przykład na etapie projektowania domu ewentualnie podczas planowania gruntownego remontu mieszkania.

Czy rodzaj odpływu może decydować o wyglądzie łazienki?

Oczywiście, a co więcej, w dość znaczącym stopniu. Z odpływem liniowym wiąże się szereg walorów, ponieważ dzięki wykorzystaniu takiego rozwiązania można w bardzo praktyczny i skuteczny sposób zmodernizować łazienkę.

Do najważniejszych zalet odpływów liniowych można zaliczyć takie aspekty, jak:

• Nieograniczone możliwości montażu,
• Zainstalowanie w dowolnie wybranym miejscu,
• Szansa na wykorzystanie prysznica bez brodzika w bardzo małej łazience,
• Nadanie łazience atrakcyjnego, estetycznego oraz innowacyjnego wyglądu.

Jakie warunki muszą być spełnione przy montowaniu liniowych odpływów?

Odpływy liniowe – o ile zostaną prawidłowo zamontowane – spełniają bardzo ważną funkcję. Wyróżniają się szybkim odprowadzaniem wody, są praktyczne i wygodne. Wykonując tego rodzaju odpływy, należy wziąć pod uwagę szereg czynników. Należy do nich między innymi grubość stropu (jeżeli łazienka znajduje się na piętrze) i wysokość zapasu, która jest związana z koniecznością zmieszczenia wszystkich warstw odpływu.