nowoczesne płytki drewnopodobne

Najlepsze płytki do łazienki jasnej i ciemnej

Łazienka jest dość specyficznym pomieszczeniem w którym, podobnie jak w kuchni bardzo ważna jest łatwość utrzymania podłogi w czystości. Dodatkowo , jako że w pomieszczeniu tym panuje duża wilgoć warto wybierać taki materiał na podłogę, który pod wpływem wody nie będzie robił się śliski – w przeciwnym razie może to dość poważnie zagrażać bezpieczeństwu domowników. W przypadku łazienek najlepsza będzie podłoga ceramiczna. Płytki drewnopodobne w tego typu pomieszczeniach raczej nie będą zbyt praktyczne, co jednak nie oznacza, że jeśli mamy takie chęci płytki imitujące drewno nie mogą znaleźć się w naszej łazience.

Nie tylko płytki ceramiczne będą bardzo dobrze pasowały wizualnie i funkcjonalnie do łazienki. W tym wypadku nie gorzej sprawdzi się także glazura, terakota czy gres. Wzorów, formatów i kolorów jest na tyle dużo, że z całą pewnością każdy znajdzie coś odpowiednio dopasowanego do wnętrza własnej łazienki. Jednak wybierając materiał oraz wzór płytek łazienkowych warto jednak pamiętać, że powinny być one dopasowane do całości wnętrza. Inne podłoże będzie pasowało do jasnej, zupełnie inne natomiast do ciemnej łazienki.

Jasna łazienka będzie dla każdego, kto chce uzyskać wrażenie czystości i świeżości, dlatego w takim wypadku warto skupić się na jasnych kolorach płytek drewnopodobnych. Łazienka jest dopełnieniem całości mieszkania, dlatego też jeśli całość utrzymana jest w jasnej kolorystyce, także i to pomieszczenie nie powinno zbytnio odbiegać od kolorystyki całości. Jednak uwaga. Jasna łazienka a biała to nieco inne pomieszczenia. O ile jasne ( np. pastelowe kolory, piaskowe, beżowe) dają wrażenie czystości i przestronności i pozwalają zrelaksować się w czasie kąpieli, o tyle pomieszczenie utrzymane w kolorystyce białej daje wrażenie zbyt sterylnego i chłodnego, przez co przebywanie w nim może niekiedy nie być zbyt przyjemne. Jeśli już jednak koniecznie chcemy mieć białą łazienkę począwszy od ścian i podłogi, kończąc na armaturze łazienkowej warto takie pomieszczenie dodatkowo ożywić innymi kolorami. Świetnie wkomponują się tu dodatki o barwie zielonej czy niebieskiej. Zamiast płytek czysto białych można wybrać takie z dodatkami np. złotymi.

Ciemne płytki należy wybrać do łazienki, w której chcemy wyeksponować całe znajdujące się w pomieszczeniu wyposażenie. Ciemna podłoga wraz ze ścianami daje wrażenie tajemniczości i tworzy w połączeniu z dobrym oświetleniem fajny klimat pokoju kąpielowego.