Muszle klozetowe – mini przewodnik

Toaleta to miejsce, gdzie nawet król chodził piechotą – wszyscy z niej korzystają dlatego warto jest dobrze się zastanowić, jak ją urządzić. Oprócz wyboru płytek, zlewu czy wanny trzeba też wiedzieć jakie są dostępne muszle klozetowe – po to by wybrać najlepsze rozwiązanie.

Stojące i wiszące muszle

Muszle sedesowe dzieli się na stojące oraz wiszące. Tradycyjną formą są muszle stojące, które są przykręcone lub przyklejone do podłogi. nowoczesna muszla łazienkowa

Obecnie coraz częściej projektowane są łazienki z wiszącymi muszlami klozetowymi. Po pierwsze pozwala to uzyskać optyczny efekt zwiększenia przestrzeni, więc jest doskonałym rozwiązaniem do małych łazienek. Dodatkowo ułatwia sprzątanie – zabrudzenia i kurz nie zbierają się w złamaniach ceramiki, łatwo jest też odkurzyć i zmyć pod muszlą.

Rodzaje spłuczek

Popularne muszle stojące mogą być wyposażone w trzy rodzaje spłuczek: górnopłuki, dolnopłuki i kompakty. Górnopłuki to już w zasadzie wspomnienie minionej epoki, choć wciąż można je spotkać – spłuczka podwieszona jest pod sufitem. Dolnopłuki przypominają górnopłuki, choć spłuczka umieszczona jest bezpośrednio nad muszlą.

Najpopularniejsze są modele z rozwiązaniem kompaktowym, gdzie zbiornik na wodę jest przymocowany bezpośrednio do muszli.

Zbiorniki podtynkowe stosowane są zawsze przy muszlach wiszących, czasami także przy stojących. Zbiornik na wodę umieszczony jest na stelażu, który zostaje ukryty w ścianie. Widoczny jest tylko przycisk spłuczki.

Warto wziąć pod uwagę model, który pozwala na spłukiwanie mniejszą ilością wody (wybiera się odpowiedni przycisk). To rozwiązanie pozwala zaoszczędzić wodę i zmniejszyć rachunki.