Jakie lustro wybrać do łazienki?

Dobrze dobrane lustra łazienkowe są w stanie odmienić wnętrze w zasadzie nie do poznania. Dzięki lustrom łazienkę można pomniejszyć, powiększyć czy rozjaśnić.

Dlaczego warto postawić na lustra?

lustro z dodatkowym oświetleniem

W małej łazience lustra są elementem obowiązkowym. Od jakiegoś czasu sporą popularnością cieszą się lustrzane tafle, które przyklejane są do ścian za pomocą specjalnego kleju. Wcześniej ścianę należy jednak dokładnie oczyścić. Modnym rozwiązaniem cieszy się też chowanie lustra za umywalkę nadblatową. Taka aranżacja prezentuje się efektownie, a przy okazji optycznie powiększa niewielką łazienkę.

Szafki połączone z lustrem

W małej łazience dobrym rozwiązaniem może być również szafka z lustrzanymi drzwiczkami. Taki mebel jest nie tylko efektowny, ale i bardzo praktyczny. To świetna opcja wówczas, gdy w łazience nie ma miejsca na kosmetyki czy przybory toaletowe. Głębokość szafki powinna wynosić co najmniej 15 cm. W mniejszych szafkach nie zmieści się bowiem za wiele. Wiele szafek z lustrami jest dodatkowo podświetlanych. Na ogół lustrzaną taflę oświetla listwa LED.

Lustra łazienkowe w ramie czy bez?

Podczas wybierania lustra do łazienki znaczenie ma nie tylko jego wielkość, ale i design. Obecnie sporą popularnością cieszą się duże lustra w efektownych ramach. Ramy luster bywają złote, srebrne, a także wykończone ceramiką czy syntetyczną żywicą. W sklepach znaleźć można modele okrągłe i prostokątne. Jaki kształt wybrać? Wiele zależy od aranżacji całej łazienki. Jeśli sprzęty znajdujące się w pomieszczeniu są opływowe warto postawić na lustro okrągłe. Nie musi być to jednak reguła, gdyż są osoby, które lubią łączyć ze sobą różnorodne elementy. Osoby, które nie przepadają za kompozycjami zamkniętymi mogą też zdecydować się na lustro bez ramy. Te świetnie prezentują się przede wszystkim w aranżacjach nowoczesnych.

Jedno lustro w łazience wystarczy?

W przypadku dużych łazienek, gdzie znajduje się więcej niż jedna umywalka można pokusić się o zakup dwóch luster. Powinny być one jednak takie same Warto rozważyć również ich odpowiednie oświetlenie. Dzisiaj wiele luster jest już podświetlanych. W tym przypadku prym wiodą modele oświetlane ciepłym światłem LED. Eksperci sugerują, aby nie stawiać w tej sytuacji na halogeny, które sprawdzają się lepiej jako oświetlenie sufitowe. Mogą bowiem rzucać na twarz cień, co utrudnia wykonywanie codziennych czynności takich jak golenie czy malowanie się. Można również nieco pokombinować i postawić na własne rozwiązania w tym zakresie np. klasyczne kinkiety.